We zijn eigenlijk partners

Joost Rensen, de drijvende kracht achter de Stichting Betuwe Wereldwijd, legt graag uit waarom hij de koffie en thee voor zijn bedrijfskantine bij de Wereldwinkel Culemborg inkoopt.
“Het is bijna raar om het niet te doen! Wij en de Wereldwinkel richten ons namelijk op hetzelfde: verbetering van het economische perspectief van kansarme mensen”.

Voor de Betuwe Wereldwijd gaat het om meedoen, daar én hier, zoals Joost het pakkend samenvat. “Hier in Nederland dragen we daar actief aan bij door een leerwerkplek te zijn voor mensen die niet zomaar op de arbeidsmarkt terecht kunnen. Daar , wereldwijd, doen we dat door te werken vanuit de basis: het bieden van kansen om een vak te leren en iets te produceren omdat er goed gereedschap is. De Wereldwinkel zit met haar Fairtrade producten aan de andere kant van dat proces: het hier aanbieden van wat daar geproduceerd wordt tegen een eerlijke prijs op basis van duurzame handelsrelaties. We zijn dus eigenlijk partners, want we bekommeren ons om hetzelfde: een eerlijke belegde boterham waar dat nog steeds niet vanzelfsprekend is. Het is toch eigenlijk niet te geloven dat onze werkwijze in de ruim 30 jaar van ons bestaan nog altijd even actueel en urgent is.”

Doorpratend over een aantal nieuwe projecten in Suriname krijgen we zomaar het idee dat er meer uit ons partnerschap te halen valt!

Foto: Joost Rensen voor de 17 ontwikkelingsdoelen voor duurzaamheid van de VN, die als een visitekaartje in zijn bedrijfskantine hangen.