Sierlijke vrouwenbeelden uit Mexico

Prachtige beelden van Esperanza uit Mexico waar ontwerpster Etta en klei specialist Roberto in 2009 het bedrijf hebben opgericht.

Inmiddels werken er 16 mensen waarvan de meeste vrouwen. Waar zij eerder weinig kans hadden op de arbeidsmarkt, krijgen ze nu interne opleidingen en zijn er goede arbeidsomstandigheden. Ze hebben veel plezier in hun werk.
De beelden worden gemaakt van lokale klei, van een berg gehaald zo’n 50 km van de werkplaats. Aan de klei worden mineralen toegevoegd zodat de oven temperatuur verhoogd kan worden van 500 naar 800 graden Celsius. De beelden worden hierdoor harder en minder breekbaar.
Dan worden er mallen gemaakt. In deze mallen wordt de klei gekneed en moet de klei minimaal een halve dag drogen. Na het drogen wordt de mal verwijderden kunnen de details handmatig aangebracht worden. Afhankelijk van het beeld bestaat een beeld uit twee of meerdere mallen. Niet iedere werknemer is in staat op hetzelfde niveau te werken, voor gecompliceerde beelden is er soms maar één modelleur beschikbaar.

Voordat het beeld in de oven kan moet het beeld gedurende een week in de schaduw en uit de wind drogen om kromtrekken en scheuren te voorkomen. Daarna worden de beelden gedurende 5 uur in de oven gebakken. Voorheen gebeurde het bakken en een hout gestookte oven, inmiddels in een elektrische oven. Hierdoor is de temperatuur exacter te regelen en is het bakproces milieuvriendelijker. De unieke kleuren worden tot slot in minimaal 3 lagen aangebracht en 2 keer afgelakt. Door het vele handwerk zijn geen twee beelden gelijk maar heeft ieder beeld zijn eigen uitstraling en karakter.

Deze unieke beelden worden bij voorkeur niet buiten geplaatst en zijn niet vorstbestendig.