Igugu Labanthu, BuVHi en de Winnie Rust Foundation

Igugu Labanthu (“wonderful people” in IsiZulu) is een klein naaiatelier in de arme Nsimbini community, vlakbij Durban. Projectleider Gcina Mtshali startte dit project in 2010 om een betere leefomgeving voor de mensen in zijn community te creëren. Gcina heeft zelf een moeilijke jeugd gehad, zijn beide ouders overleden toen hij nog erg jong was en hij moest op jonge leeftijd al een baantje zoeken om zijn jongere broertjes en zusjes te kunnen onderhouden. Tijdens zijn werk als schoonmaker in een lokale naaifabriek ontstond zijn liefde voor ontwerpen en naaien en door goed te kijken naar wat de medewerkers van de fabriek deden, heeft hij zichzelf het vak geleerd. Nu stuurt Gcina een team van twaalf lokale vrouwen aan die vanuit een kleine ruimte o.a. handgemaakte schooluniformen, kussenhoezen, tassen en “beadwork” maken. Door het leren van een vak kunnen deze vrouwen nu een inkomen verdienen om zichzelf en hun familieleden te onderhouden.

Daarnaast heeft Gcina ook allerlei toekomstplannen om jongere vrouwen enthousiast te maken om het vak te leren en zo een onafhankelijk en zelfstandig leven op te kunnen bouwen. Zo wordt er gestart met een nieuwe opleidingsronde, dit keer specifiek gericht op jonge meisjes en vrouwen. Dit keer worden de lessen niet door Gcina gegeven, maar door twee vrouwen die door Gcina zijn opgeleid. Zij mogen nu dus op hun beurt hun kennis doorgeven aan de jongere generatie, en hen zo hopelijk ook weer motiveren om hun kennis door te geven.

BuVHi is een project van Jeffrey Mulaudzi. Jeff heeft een bibliotheek gebouwd in Polokwane, Limpopo. Hier kunnen leerlingen die op school slecht meekomen met het onderwijs in alle rust studeren en huiswerkbegeleiding krijgen. Jeff is zelf zwaar dyslectisch en heeft tijdens zijn schoolcarrière weinig hulp gekregen om hiermee om te leren/kunnen gaan. Hij wil nu kansarme kinderen in de townships, die met dezelfde problemen kampen, meer hulp bieden.

De Winnie Rust Foundation heeft als doel de ondersteuning van arme mensen in de West-Kaapse wijnlanden door kansen te creëren voor onderwijs, opleiding en zinvol werk. Ondanks ontmoedigende misdaadstatistieken, wordt geprobeerd om de cyclus van armoede, analfabetisme en geweld in de regio te doorbreken door met weinig middelen te investeren in de mensen van de gemeenschap.

De Stichting werd opgericht nadat Winnie Rust, een bekende Wellington-auteur, werd vermoord door een jongeman die ze had gesteund en begeleid. Te midden van het verdriet en de desillusie die haar familie leed tijdens de nasleep van deze wrede en brutale gebeurtenis, begonnen ze aan een tijd van reflectie en heronderzoek van hun waarden en overtuigingen. De familie besloot dat ze de instinctieve impuls om zich af te sluiten, waardoor haat en cynisme de overhand zouden krijgen, zouden bestrijden. Ze kozen in plaats daarvan voor het met ‘open armen’ leven, zoals hun moeder deed.

Om deze beslissing praktische impulsen te geven en in een poging om hun eigen genezing te vergemakkelijken en te bevorderen, richtten ze The Winnie Rust Foundation op. Verwacht wordt dat deze poging om van hun persoonlijke tragedie een baken van hoop te maken, kansen voor anderen zal bieden, en genezing en aanmoediging zal brengen voor gezinnen die een soortgelijk lot hebben ondergaan.

Uiteindelijk hoopt haar familie dat de naam Winnie Rust niet langer wordt geassocieerd met een wrede en zinloze daad, maar veeleer met een erfenis van gerealiseerde dromen en heldere kansen voor veel kansarme personen, passend bij een vrouw die optimistisch was, vrolijk en medelevend.