Welkom bij

Wereldwinkel Culemborg

Juni recept: Koffiecheesecake met karamelsaus

Voor 6 personen
Bereidingstijd: 45 minuten + 4,5 uur opstijftijd + 70 minuten baktijd

Ingrediënten:

  • 140 g haverkoekjes
  • 55 g boter, gesmolten
  • 4 el water
  • 400 g verse roomkaas
  • 200 g volle kwark
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 4 eieren
  • 240 ml zure room
  • 150 g fudge vanille, in stukjes

En van Fair Trade Original:

  • 8 el Oploskoffie Dark Roast
  • 100 g + 1,5 el Fijne Witte Kristalsuiker
  • 1 el Cacaopoeder

En: springvorm van Ø 20 cm, bakpapier, aluminiumfolie, braadslede

Verwarm de oven voor op 180°C. Maal de haverkoekjes fijn en meng met de gesmolten boter.
Bekleed de springvorm met een rondje bakpapier en verdeel het koekmengsel over de bodem. Laat dit 30 minuten opstijven in de koelkast. Los 4 eetlepels oploskoffie op in 4 eetlepels kokend water en laat afkoelen. Maak de springvorm waterdicht door de onderkant in te wikkelen met 2 lagen aluminiumfolie. Meng de roomkaas, de kwark en de koffie tot een egaal geheel. Voeg vanillesuiker, 100 g suiker en de eieren toe en mix het glad en romig. Giet de vulling op de koekbodem. Zet de springvorm in een braadslede en vul deze met een laag van 2-3 cm kokend water. Plaats dit midden in de oven en bak 60 minuten tot de taart stevig is, maar nog wel zacht. Meng de zure room en 1,5 eetlepel suiker goed door elkaar en bestrijk hiermee voorzichtig de bovenkant van de cheesecake.

Plaats de cake nog 10 minuten in de oven. Laat de cheesecake afkoelen en zet minimaal 4 uur in de koelkast. Breng voor de koffiekaramelsaus 150 ml water aan de kook. Voeg 4 eetlepels oploskoffie en de fudge toe. Laat de fudge smelten en laat inkoken tot een stroperige saus. Bestrooi de cheesecake vlak voor het serveren met cacaopoeder en serveer met de koffiekaramelsaus.


Mei recept: Exotische salade van grapefruit, rivierkreeftjes en avocado

Voor 4 personen
Bereidingstijd: ca 15 minuten

Ingrediënten:

  • 1 zakje (75 g) waterkers
  • 2 avocado’s, geschild en pit verwijderd
  • 300 g rivierkreeftjes
  • 1 grapefruit
  • 200 g voorgekookte (baby)bietjes
  • 2 el olijfolie

En van Fair Trade Original:

  • 2 el Tropische honing
  • 2 el Rijstazijn
  • Zeezoutmix kokos-citroen-koriander

Verwijder de harde stelen van de waterkers en verdeel het over vier borden. Snijd de avocado in stukjes en verdeel ze samen met de rivierkreeftjes over de salade. Schil de grapefruit en verwijder de vliesjes. Vang hierbij het sap op. Snijd de bietjes in stukken en verdeel met de stukjes grapefruit over de salade. Maak een dressing van het grapefruitsap met de honing, de rijstazijn, de olijfolie en de zeezoutmix. Besprenkel de salade vlak voor het serveren met de dressing. Maak op smaak met de zeezoutmix.

Wijntip: Chenin Blanc (wit), Zuid-Afrika. Fair Trade Original

 


April recept: Gele curry met rode linzen


Voor 4 personen
Bereidingstijd: ca 25 minuten

Ingrediënten:

  • olie 
  • 1 prei, schoongemaakt en in ringen
  • 2 wortels 
  • 1 rode paprika, in stukjes
  • 200 g rode linzen gespleten, gewassen
  • 200 g (vegetarische) kipstukjes

En van Fair Trade Original:

  • 1 pakje Gele Curry Kruidenpasta 
  • 1 blik Kokosmelk 
  • 200 g Pandanrijst 

Verhit de olie in een braadpan en voeg de curry kruidenpasta toe. Voeg de prei en de overige groenten toe en fruit alles kort. Voeg de kokosmelk, de linzen en 100 ml water toe. Zet het vuur laag en laat het geheel 15 minuten pruttelen op laag vuur. Voeg, indien nodig, nog wat water toe. Bereid intussen de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Bak de kipstukjes goudbruin. Serveer de groente-linzencurry met de (vegetarische) kipstukjes en de rijst.

Tip: vervang de wortel door 300 gram pompoen (schoongemaakt)

Wijntip: Pinotage (rood), Zuid-Afrika. Fair Trade Original

 


Maart recept: Zoetzure gamba’s met veel groenten

Voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 15 minuten

Ingrediënten:

  • 2 el plantaardige olie
  • 1 wortel, in reepjes
  • 1/2 prei, in ringen
  • 2 tenen knoflook, gepeld en geperst
  • 1/2 komkommer, zaden verwijderd en in halve maantjes
  • 200 g gamba’s
  • 1 klein blikje bamboescheuten, uitgelekt
  • enkele blaadjes verse koriander

En van Fair Trade Original:

  • 1 flesje Woksaus Zoetzuur
  • 1 blikje Ananasstukjes, uitgelekt
  • 1/2 blik Mangoschijven, uitgelekt
  • 300 g Pandanrijst of (rijst)noedels

Verhit 2 eetlepels olie in een braadpan en voeg de wortel, prei en de knoflook toe. Bak dit enkele minuten. Voeg de komkommer en de woksaus toe. Laat alles op laag vuur ca. 6-10 minuten pruttelen. Snijd de mangoschijven in stukjes. Voeg dit, samen met de gamba’s, de bamboescheuten en de ananasstukjes toe. Verwarm het gerecht. Serveer met rijst of noedels en garneer met verse koriander.

Wijntip: Chardonnay (wit), Zuid-Afrika. Fair Trade Original


Februari recept:Kippenpootjes met sojasaus & gebakken rijst

4 personen
Bereidingstijd: ca. 25 minuten (exclusief 30 minuten in de marinade)

Ingrediënten

  • 4 kippenpootjes of braadsticks
  • 25 ml zonnebloemolie
  • 20 ml gembersiroop
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 4 maïskolven
  • 50 g gemalen kokos
  • 30 g gefruite uitjes
  • boter
  • verse koriander

En van Fair Trade Original:

  • 25 ml biologische Sojasaus
  • 300 g biologische Zilvervlies rijst
  • Zeezoutmix Chili-peper

 

Marineer van te voren de kippenpootjes in een marinade van sojasaus, zonnebloemolie, gembersiroop en knoflook. Laat een half uur staan.

Verhit een klein scheutje olie in een braadpan en braad de kippenpootjes met de marinade ongeveer 20 minuten op middelhoog vuur rondom bruin.

Bereid intussen de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking en kook de maïs in 20 minuten gaar. Giet de rijst af en laat droog stomen.

Verhit een beetje van het vet uit de pan van de kip in een wok of braadpan en bak hierin de rijst.

Rooster de gemalen kokos in een droge koekenpan lichtbruin. Voeg kokos en gefruite uitjes bij de gebakken rijst.

Serveer de kip met de rijst en de knapperige maïs met een klontje boter, zeezout chilimix en fijngehakte koriander.


Oktober recept: pizza met kip tandoori

Voor 4 pizza’s
Bereidingstijd: ca 25 minuten

Ingrediënten:

  • 1 aubergine, in dunne plakken
  • zout
  • 1 el Griekse yoghurt of crème fraîche
  • 300 g kipfilet, in blokjes
  • 6 el olijfolie
  • 4 (korianderknoflook) Naan broden
  • 2 tomaten, in plakken
  • 1 zakje mini mozzarella (ca. 20 bolletjes), gehalveerd
  • verse koriander

En van Fair Trade Original:

  • 1 pakje Tandoori kruidenpasta

Bestrooi de plakken aubergine met zout en dek af met folie. Zet ze 15 minuten weg. Meng de Tandoori kruidenpasta met yoghurt of crème fraîche en marineer hier de blokjes kipfilet in. Verwarm de oven voor op 225°C. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak de gemarineerde kipblokjes gaar. Dep de aubergineplakken droog met het keukenpapier. Neem de kipblokjes uit de pan en voeg nog 4 eetlepels olie toe. Bak de aubergineplakken aan beide kanten goudbruin en gaar. Bedek de Naan broden met enkele plakken gebakken aubergine, plakken tomaat, de Tandoori kipstukjes en gehalveerde mozzarella bolletjes. Plaats de broodjes 4-6 minuten in de oven zodat de mozzarella smelt. Bestrooi de broodjes vlak voor het serveren met verse koriander.

Wijntip: Shiraz (rood), Zuid-Afrika. Fair Trade Original


September recept: Oosterse paddenstoelenbouillon met rijstnoedels

Voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 10 minuten

Ingrediënten

  • 200 g gerookte tofu
  • 1 el gembersiroop
  • 2 el plantaardige olie
  • 250 g paddenstoelenmix
  • scheutje sherry
  • 800 ml paddenstoelenbouillon
  • 1 bosui, in ringen
  • 2 tl sesamzaadjes

En van Fair Trade Original

  • 2 el Sojasaus
  • Sambal Oelek naar smaak
  • 150 g Rijstnoedels

Marineer de gerookte tofu in een marinade van gembersiroop, sojasaus en sambal naar smaak. Bereid de rijstnoedels volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Verhit olie in een soeppan en bak de paddenstoelenmix kort. Verhit de grillpan. Neem de tofu uit de marinade en grill kort aan beide kanten. Blus de paddenstoelenmix af met een scheutje sherry en de rest van de marinade. Voeg de bouillon toe. Breng tot net aan de kook. Verdeel de rijstnoedels over de soepkommen en giet de hete soep erover. Voeg vlak voor het serveren de gegrilde tofu en bosui toe. Garneer met sesamzaadjes.


Wijntip: Pinotage (rood), Zuid-Afrika. Fair Trade Original


Augustus recept: Gebakken rijstnoedels met kipspiesjes

Voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 25 minuten


Ingrediënten

  • 1 courgette
  • 200 g kipfilet, in stukjes
  • scheutje (kokos)olie
  • 1 zak kroepoek

En van Fair Trade Original:

  • 1 pak (Zilvervlies) Rijstnoedels
  • 1/2 flesje Woksaus Soy Ginger
  • 1 blikje ananasstukjes, uitgelekt
  • scheutje Sojasaus
  • Sambal Badjak

Bereidingswijze
Bereid de rijstnoedels volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Schaaf van de courgette lange, brede linten met behulp van een kaasschaaf. Gooi het binnenste deel, de zaden, weg. Marineer de courgettelinten in de woksaus.
Neem de courgettelinten uit de saus en voeg de kipstukjes bij de soy ginger saus. Maak van de courgettelinten rolletjes en rijg ze om en om met de ananasstukjes en de gemarineerde kipstukjes aan de satéstokjes.

Verhit een grillpan en grill de spiesjes rondom tot de kip goudbruin en gaar is. Verhit intussen in een wok een scheutje olie en bak noedels.

Voeg sojasaus en sambal naar smaak toe en serveer bij de spiesjes. Lekker met kroepoek en limoenwater.
 


Juli recept: Rijstnoedels met gebakken curry-groenten

Voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 20 minuten

Ingrediënten:

  • 5 el (kokos)olie
  • 300 g kip(dij)filet, in stukjes
  • 2 venkelknollen
  • 200 g groene aspergetips, in stukjes
  • 2 el verse platte peterselie

En van Fair Trade Original:

  • 1 pak Zilvervlies Rijstnoedels
  • 2-3 el Groene Curry Kruidenpasta
  • 1 el Honing
  • Sambal Badjak

Bereid de rijstnoedels volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Verhit 2 el (kokos)olie in een wok en voeg naar smaak de curry en de honing toe. Bak hierin kort de kipstukjes. Halveer de venkelknollen, verwijder de harde kern, snijd de venkel in reepjes en voeg het toe aan de kipstukjes. Bak alles enkele minuten en voeg dan de aspergetips toe. Bak tot de groenten beetgaar zijn. Verhit in een andere pan de overige (kokos)olie en bak hierin kort de rijstnoedels. Voeg sambal naar smaak toe.  Meng het kipgroentenmengsel met de noedels en garneer met de grof gehakte peterselie.

Tip 1: vervang de kipstukjes door een vegetarisch product.
Tip 2: wil je liever wat meer curry gebruiken? Houd dan de verhouding  1 eetlepel honing op 2 eetlepels curry aan.

Wijntip: Pinotage (rood), Zuid-Afrika. Fair Trade Original


Juni recept : Thaise salade met rijstazijn



Voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 20 minuten


Ingrediënten:

  • 1 kleine paksoi
  • 100 g taugé
  • 200 g sugar snaps
  • 1/2 e komkommer
  • 2 bosuitjes
  • 2 el zonnebloemolie
  • 2 tl vissaus
  • 2 el verse koriander, gehakt
  • 2 el verse basilicum, gehakt
  • 50 g gezouten pinda’s

En van Fair Trade Original:

  • 50 ml Rijstazijn
  • 1 el Rietsuiker
  • Sambal Oelek naar smaak


Snijd de paksoi in dunne reepjes en doe samen met de taugé in een vergiet. Spoel af met koud water. Breng water aan de kook en blancheer de sugar snaps maximaal 2 minuten. Giet af boven de vergiet met paksoi en taugé en spoel na met koud water. Halveer de komkommer over de lengte, schraap met een lepel de zaden eruit en snijd in halve maantjes. Snijd de bosui in dunne ringen. Maak een dressing van rijstazijn, zonnebloemolie, vissaus, rietsuiker en sambal. Meng de groenten met verse kruiden en marinade en verdeel over 4 borden. Garneer met grof gehakte pinda’s.

Lekker met gekookte rijst en gebakken verse makreel die je een half uur hebt gemarineerd in sojasaus, gembersiroop, sesamolie, sambal, sesamzaadjes en bosui. Serveer met pita broodsticks uit de oven.

Wijntip: Chenin Blanc (wit), Zuid-Afrika. Fair Trade Original

 


Mei Recept:  koekjes met koffieglazuur


Home-made koekjes met koffieglazuur

Voor ca. 25 stuks
Bereidingstijd: ca. 20 minuten (exclusief opstijven, baktijd)


Ingrediënten:

  • 130 g boter
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 ei
  • 280 g bloem
  • 100 g poedersuiker

En van Fair Trade Original:

  • 185 g Rietsuiker
  • 1-2 el extra sterk gezette Espressokoffie
  • Hagelslag melk
  • Groene thee met granaatappel

Meng de boter, de rietsuiker en de vanillesuiker met een mixer tot een romige massa. Voeg het ei toe en mix nog enkele minuten. Meng de bloem erdoor en kneed het met de hand tot een soepel deeg. Vorm een bal van het deeg en dek af met huishoudfolie. Leg het deeg 30 minuten in de koelkast om op te stijven. Verwarm de oven voor op 175°C. Bestuif het aanrecht met wat bloem en rol het deeg uit tot een lap van circa 4 mm dik. Steek figuurtjes of letters naar keuze uit en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de koekjes in het midden van de oven in 5 tot 7 minuten goudbruin. Laat de koekjes afkoelen. Meng de poedersuiker met de koffie en bestrijk hiermee de koekjes. Versier ze naar wens met hagelslag en laat ze hard worden.

Serveer met een heerlijk kopje kruidenthee en overige lekkernijen van Fair Trade Original.

Theetip: Drink er een kop kruidenthee bij, zoals de Groene thee met granaatappel 
 


 

Maart recept: Biologische kokos-limoenrijst

 

Hoofdmaaltijd voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 30 minuten

Ingrediënten:

  • 1 el plantaardige olie
  • 2 limoentjes
  • 4 biologische kippendijfilets
  • 1 tablet biologische kippenbouillon
  • 400 g biologische (voorjaars)groenten (aspergetips, (soja)boontjes, lente ui)
  • 2 el verse Thaise basilicum
  • 2 el verse koriander

En van Fair Trade Original:

  • 1 el vloeibare Honing
  • molen Zeezout mix Chilipeper
  • 2 blikjes biologische Kokosmelk, 270 ml
  • 1 pak Pandanrijst biologisch

Verwarm de oven voor op 200°C. Maak een marinade van olie, het sap van een limoen en de honing en marineer hierin de kippendijfilets. Bestrooi de kip royaal met zeezout. Leg de kippendijfilets op een met bakpapier beklede bakplaat en plaats ze in het midden van de oven. Rooster de kip circa 20-30 minuten. Breng intussen 125 ml water met de kokosmelk aan de kook. Voeg een bouillontablet, de rijst en het sap van 1 limoen toe en kook de rijst in 10 minuten gaar. Voeg indien nodig extra water toe. Kook ondertussen de voorjaarsgroenten in een aparte pan beetgaar en giet ze af. Voeg ze de laatste paar minuten bij de rijst. Zet het vuur uit, hak de kruiden fijn en voeg dit ook bij de risotto. 
Serveer met de kip uit de oven.


Februari recept: Maaltijdsoep


Maaltijdsoep van zoete aardappel en rode curry 

Hoofdmaaltijd voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 20 minuten


Ingrediënten:

  • 700 g zoete aardappelen
  • 2 el plantaardige olie
  • 2 uitjes, gesnipperd
  • 2 cm verse gember, geschild en fijngehakt
  • 200 g kipstukjes
  • 2 limoenen, 1 geperst - 1 in schijfjes
  • 1 struik paksoi, gesneden

En van Fair Trade Original:

  • 1-2 el Rode Curry Kruidenpasta
  • 1 blik Kokosmelk, 400 ml
  • molen Zeezout mix Chilipeper

Bereidingswijze
Schil de zoete aardappelen en snijd ze in blokjes. Verhit olie in een soeppan en fruit de uisnippers en de verse gember. Voeg de curry kruidenpasta naar smaak toe. Voeg de aardappelblokjes bij het kruidenmengsel. Voeg de kokosmelk en 500-600 ml water toe en breng alles aan de kook. Kook de soep tot de aardappel gaar is. Pureer de soep met behulp van een staafmixer. Bestrooi de kipstukjes met zout en doe het bij de soep. Kook tot de kip gaar is. Voeg een deel van het limoensap toe. Voeg op het laatste moment de paksoi aan de soep toe. Verdeel de soep over 4 grote soepkommen, 

besprenkel het met wat limoensap en garneer iedere kom met een schijfje limoen. Vega-tip: neem een groentebouillontablet en laat de kip achterwege of vervang het door vegetarische wokstukjes.

 

 

Wijntip: Rosé, Zuid-Afrika. Fair Trade Original


 


Januari recept: Ovenschotel 

Ovenschotel met oosterse twist

Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd 25 minuten

Ingrediënten

  • 600 g pastinaak
  • 400 g kruimige aardappel
  • 350 g geschilde spruitjes
  • 2 el roomboter
  • 2 rode uien, gesnipperd
  • 400 g gehakt
  • 100 g cashewnoten, gemalen


En van Fair Trade Original:

  • molen Zeezoutmix Chili-peper
  • ½ flesje Woksaus Teriyaki

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op grillstand.
Schil de pastinaak en de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook de aardappelen in een pan met water en zout. Voeg na 8 minuten de stukken pastinaak toe. Plaats bovenop de pan een vergiet met gehalveerde spruiten.
Leg de deksel op de vergiet en kook/stoom de aardappel en de pastinaak gaar en de spruiten beetgaar.
Verhit een klontje boter in een braadpan. Voeg de ui en het gehakt toe en bak het rul. Bestrooi royaal met zeezout.
Voeg de woksaus toe en bak het 1-2 minuten mee.
Giet de aardappel en de pastinaak af en stamp het tot een puree.
Vet een ovenschaal in en bedek de bodem met een laag spruitjes. Schep daarop het gehaktmengsel en als laatste de puree. Bestrooi met cashewnotenkruim en enkele klontjes boter.
Plaats de ovenschotel onder de grill, voor een krokant en bruin laagje.

Producten bij dit recept:

 

 


November recept: Chocoladefondue

Chocoladefondue met een vleugje kokos

Dessert voor 4-6 personen
Bereidingstijd: ca. 30 minuten (exclusief baktijd)


Ingrediënten:

  • 100 g boter
  • 2 eieren
  • aardbeien
  • bramen
  • frambozen

En van Fair Trade Original:

  • 1 pak Mix voor muffins met stukjes chocolade
  • 1 blikje biologische Kokosmelk, 270 ml
  • 300 g Chocoladepasta extra puur
  • 2-3 el Rietsuiker
  • 1 blik Ananasschijven op sap
  • ½ blik Mangoschijven op lichte siroop

Bereid de muffins volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat ze afkoelen. Verhit de kokosmelk in een pan en voeg de chocoladepasta en de rietsuiker naar smaak toe. Roer alles tot er een gladde
dikke saus ontstaat. Laat iets inkoken tot de gewenste dikte. Snijd de muffins in blokjes, maak het rode fruit schoon en laat de ananas- en de mangoschijven uitlekken. Snijd de ananas- en mangoschijven in stukjes. Rijg het fruit aan spiesjes. Zet de chocoladefondue in een fonduepannetje op tafel en serveer het met de fruitspiesjes en de blokjes muffin.


Recept oktober pompoentaart


Foto: Onderzetter by Piet Hein Eek, Vietnam. Fair Trade Original

Kruidige curry pompoentaart

Hoofdmaaltijd voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 15 minuten (exclusief 35 minuten baktijd)


Ingrediënten:

  • 6 blaadjes (volkoren) bladerdeeg of hartige taartdeeg
  • 2 preien
  • 1 flespompoen van ca. 750 g
  • 1 el plantaardige olie
  • 4 eieren
  • kant en klaar herfstsalade

En van Fair Trade Original:

  • 1 pakje Gele Curry Kruidenpasta
  • ½ blik Kokosmelk, 400 ml
  • molen Zeezout mix Chilipeper

Verwarm de oven voor op 200°C. Ontdooi het bladerdeeg. Snijd de prei in ringen, maak de pompoen schoon en snijd deze in stukjes. Verhit olie in een braadpan en fruit de stukjes pompoen en de prei. Voeg de curry kruidenpasta en de kokosmelk toe. Bedek een springvorm van 22-24 cm doorsnede met de plakjes bladerdeeg en zorg voor een flinke opstaande rand. Breek 4 eieren en klop ze los in een kom. Voeg de groenten bij het eimengsel en meng goed door elkaar. Breng dit op smaak met het zeezout. Schep alles in de springvorm en plaats de pompoentaart in het midden van de voorverwarmde oven. Bak de taart in circa 35-40 minuten goudbruin en gaar.

Serveer de taart in punten en eet met een kant-en-klaar herfstsalade.

Wijntip: Pinotage (rood), Zuid-Afrika. Fair Trade Original

 


Recept voor september



Noedeltaart met zoetzure wokgroenten.

Hoofdgerecht voor 4 personen.
Bereidingstijd: ca. 15 minuten.

Ingrediënten:

  • 2 eieren
  • zout
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el plantaardige olie
  • 2 zakken (à 400 g) Japanse wokmix
  • 200 g hamblokjes

En van Fair Trade Original:

  • 1 pak noedels
  • 3-4 tl Sambal Oelek
  •  ½ flesje Woksaus Zoetzuur


Bereid de noedels volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking en spoel af met koud water.
Klop in een kom de eieren los met sambal en zout naar smaak Pers er 2 teentjes knoflook boven uit. Meng de noedels door het eiermengsel.
Verhit 1 el olie in een koekenpan Voeg de noedels toe en bak ze enkele minuten op een laag vuur. Leg een bord op de pan, keer de pan om en laat de noedeltaart weer in de pan glijden. Bak nu ook de andere kant enkele minuten. Verhit de overige olie in een wok en roerbak de Japanse wokmix in 4 minuten gaar.
Voeg de hamblokjes en de woksaus toe en wok het kort mee

Serveer de noedeltaart op een schaal met bovenop de gewokte groenten.


Recept voor de maand augustus

Pittig broodje met kipgehakt en groente

Lunchmaaltijd voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 15 minuten

Ingrediënten:

  • 1 el plantaardige olie
  • 300 g (kip)gehakt
  • 1 dunne prei
  • ½ spitskool
  • 1 groot meergranen stokbrood

En van Fair Trade Original:

  • ½ flesje Woksaus Zoetzuur
  • ½ blik Ananasschijven op sap
  • Molen Zeezout mix chilipeper
  • Pindakaas
  • Sambal Oelek

Verhit olie in een wok of braadpan, voeg het kipgehakt toe en bak tot het gehakt gaar is. Snijd de prei in ringen en de spitskool in dunne repen en voeg het toe aan het gehakt. Bak de groenten kort mee. Snijd de ananas in stukjes. Voeg de woksaus en de ananasstukjes toe en verwarm het even mee. Breng op smaak met het zeezout. Snijd intussen het stokbrood in gelijke stukken en daarna overdwars open. Besmeer het brood met een laag pindakaas en sambal naar smaak. Schep het gewokte kipgehakt-groenten mengsel op het brood.

Vega-tip: vervang het kipgehakt door vegetarisch fijngehakt of wokstukjes. Wijntip: Rosé, Zuid-Afrika. Fair Trade Original

 


Recept voor de maand juli


Maaltijdsalade met linzen en gele curry

Hoofdmaaltijd voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 30 minuten


Ingrediënten:

  • 200 g du Puy linzen
  • 2 aubergines
  • 4 bosui 
  • 50 ml olijfolie
  • 1 limoen
  • 150 g verse spinazie
  • 8 blaadjes munt
  • 100 ml dikke yoghurt

En van Fair Trade Original:

  • Molen Zeezoutmix Groene kruiden
  • 1 pakje Gele Curry Kruidenpasta
  • Molen Pepermix citrus knoflook

Kook de linzen in een ruime hoeveelheid water in circa 20 minuten beetgaar en giet af. Snijd intussen de aubergines in dunne plakken, bestrooi met het zeezout en dek het af. Laat dit 20 minuten staan. 
Snijd de bosui in ringen. Verhit twee eetlepels olie in een pan en voeg de gele curry naar smaak. Fruit tot de geuren vrijkomen. Voeg de gekookte linzen en het sap van een halve limoen toe. Roer alles goed door elkaar en laat het afkoelen. Dep de aubergineplakken droog met keukenpapier en besprenkel ze met olijfolie. Grill de aubergineplakken in een grillpan. Meng de aubergineplakken,
verse spinazie, bosui en munt door de linzen. Verdeel de yoghurt over de salade en bestrooi naar smaak met pepermix en/of zeezoutmix. Besprenkel ten slotte de salade met olijfolie. 

Tip: Lekker met een Naan broodje uit de oven.

Wijntip: Rosé, Zuid-Afrika. Fair Trade Original


 

Recept voor de maand juni

Pittige visburger met mango

Voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 20 minuten


Ingrediënten:

  • 400 g witvisfilet, bijvoorbeeld kabeljauw
  • 1 ei
  • 10 el gemalen kokos
  • scheut plantaardige olie
  • 6 el mayonaise
  • 4 hamburgerbroodjes
  • sla, tomaat

En van Fair Trade Original:

  • 1 blik Mangoschijven op lichte siroop
  • 1-2 el Groene Curry Kruidenpasta
  • molen Zeezout mix Chilipeper
  • 3 el Sweet Chili Saus

Laat de mangoschijven uitlekken. Maal de vis fijn met behulp van een keukenmachine. Meng de curry kruidenpasta met het ei en voeg dit samen met twee tot vier eetlepels gemalen kokos en het zeezout bij de vis. Meng alles goed door elkaar. Vorm vier platte burgers van het vismengsel en wentel ze door het restant van de gemalen kokos. Verhit een flinke laag olie in een koekenpan en bak de burgers aan beide kanten bruin en krokant. Maak een saus van zes eetlepels mayonaise en drie eetlepels sweet chili saus. Snijd de broodjes open en besmeer de onderste helften met mayo-chilisaus. Leg daarop de sla, de visburger, tomaat en de mangoschijven. Leg de bovenkant van het broodje er boven op, steek alles vast met een prikker en serveer de burgers met extra mayo-chilisaus.

Wijntip: Chardonnay (wit), Zuid-Afrika. Fair Trade Original


Recept voor de maand maart

Rijstdessert met kokos, mango en chocoladesaus

Nagerecht voor 4 personen
Bereidingstijd ca. 15 minuten


Ingrediënten

  • 100 ml slagroom
  • Van Fair Trade Original:
  • 150 g Pandan rijst
  • 1 blik Kokosmelk
  • 1/2 blik Mangoschijven, in blokjes
  • 75 ml Mangosiroop 
  • 75 g Rietsuiker
  • 35 g Cacaopoeder



Bereidingswijze
Bereid de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking en vervang daarbij het water door kokosmelk. Voeg een snufje zout toe.
Breng 75 ml mangosiroop met de suiker aan de kook. Roer totdat de suiker is opgelost. Voeg al kloppend met een garde de slagroom en cacaopoeder toe. 
Blijf roeren tot het mengsel kookt en laat de chocoladesaus op laag vuur indampen tot de gewenste dikte. Neem de saus van het vuur, schenk het door een zeef en laat het iets afkoelen.
Verdeel de romige kokosrijst over 4 schaaltjes en verdeel de mangoblokjes erover.
Schenk een deel van de chocoladesaus over het dessert en serveer de rest van de saus er in een kannetje naast.

 

 


Recept voor de maand februari

Pittige gehaktballetjes met zelfgemaakte frietjes

Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 30 minuten (exclusief oventijd)

Ingrediënten:
800 g (zoete) aardappel en/of knolselderij, geschild
50 ml olijfolie
400 g gehakt half om half
3 teentjes knoflook
ca. 3 el gemalen kokos
1 ei
3 bosuitjes, gesnipperd
zout
Kant en klaar (rauwkost)salade
Van Fair Trade Original:
4-6 tl Sambal Badjak
8 flinke el Pindakaas
scheut Ketjap Manis

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor tot 220° C. Was de aardappelen en/of knolselderij en snijd ze eerst in plakken en dan in repen. Dep de reepjes (zoete) aardappel en/of knolselderij droog met keukenpapier. Meng de frietjes met een heel klein beetje olie en verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de frietjes in het midden van de oven in ca. 20-30 minuten goudbruin en knapperig en bestrooi ze met zeezout uit de molen. Meng intussen het gehakt met 2 geperste teentjes knoflook, 2-3 theelepels sambal, de gemalen kokos, het ei, de gesnipperde bosui en het zout in een kom goed door elkaar. Draai van dit mengsel ca. 12 kleine gehaktballetjes. Verhit 4 eetlepels olie in een braadpan en bak de gehaktballetjes rondom bruin. Zet het vuur laag en gaar de gehaktballetjes nog ca. 10 minuten met de deksel op de pan. Verwarm voor de satésaus in een pannetje met dikke bodem de pindakaas met 150 ml water. Pers het laatste teentje knoflook erboven uit en voeg de sambal en een scheut ketjap toe. Roer alles door elkaar tot een mooie gladde satésaus. Voeg, indien nodig, nog wat water toe. Serveer bij de gehaktballetjes en frietjes, de zelfgemaakte satésaus en een kant en klaar- of rauwkostsalade.

Wijntip: Merlot (rood), Zuid-Afrika. Fair Trade Original

 

 

 


Recept voor de maand januari

Kipspiesjes met zoetzure groenten en noedels

Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 15 minuten

Ingrediënten:
1-2 teentjes knoflook, geperst
450 g kipfilet
zout
1 rode puntpaprika
2-3 bosui
6 el olijfolie
600 g Oosterse wokgroente (champignons, peultjes, paksoi)
Satéprikkers

En van Fair Trade Original:
2 tl Sambal Badjak
3 el Ketjap Manis
1 flesje Woksaus Zoetzuur
1 pak Noedels

Maak een marinade van 4 eetlepels olijfolie, sambal, knoflook en ketjap manis. Snijd de kipfilets in dunne repen, bestrooi ze met zout en roer ze door de marinade. Laat de kip ca. 5 minuten in de marinade staan. Verwijder intussen de zaadlijsten van de  paprika en snijd hem in blokjes. Maak de bosui schoon en snijd hem in stukjes van ca. 2 cm. Voeg de groenten bij de marinade en meng het geheel goed door elkaar. Rijg 2 repen kip aan één satéprikker met daartussen afwisselend de rode paprika en de bosui. Maak minimaal 12 satéprikkers. Verhit een grillpan, leg de spiesjes in de pan en bak ze in enkele minuten rondom bruin en gaar. Verhit de overige olie in een koekenpan en bak de peultjes, de gehalveerde champignons en gesneden paksoi beetgaar. Verhit de woksaus in de laatste paar minuten mee. Bereid de noedels volgens de aanwijzing op de verpakking. Serveer de spiesjes bij de zoetzure groenten en noedels.


Wijntip: Pinotage (rood), Zuid-Afrika. Fair Trade Original


Recept voor de maand december

Feestelijke lamsbout met spicy pompoen

Hoofdgerecht voor 4-6 personen
Bereidingstijd: ca. 30 minuten (exclusief oventijd)
 
Ingrediënten:
1 lamsbout (ca. 800 g)
1 flespompoen, schoongemaakt en in blokjes
? kaneelstokje (bij voorkeur Ceylon), verkruimeld
ca. 80 ml olijfolie
2 flinke tenen knoflook, 1 in plakjes, 1 geperst
2 takjes rozemarijn, naaldjes gerist
2 (bloed)sinaasappels, 1 geperst en 1 in plakken 

En van Fair Trade Original:
molen Zeezout mix chilipeper
2 el Tropische honing vloeibaar
Molen zeezout mix groene kruiden
 
Neem de lamsbout uit de koelkast en laat hem een half uur op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor tot 200°C. Snijd de pompoen eerst in plakje, dan in repen en de reepjes in blokjes en leg deze in een braadslede. Verkruimel het halve kaneelstokje erboven. Besprenkel het geheel met circa 2 eetlepels olijfolie en maal er zeezout chilipeper mix boven. Plaats de braadslede  circa 20 minuten in de oven. Haal de schaal uit de oven en draai de temperatuur terug naar 175°C.
Snijd inkepingen in de lamsbout en steek daar plakjes knoflook en naaldjes rozemarijn in. Maak vervolgens een marinade van 50 ml olijfolie, 50 ml (bloed)sinaasappelsap en 2 eetlepels honing. Leg de lamsbout hierin en marineer rondom. Verhit 20 ml olijfolie in een ovenbestendige braadpan. Maal zeezoutmix groene kruiden boven de bout en braad deze rondom bruin in de braadpan. Giet ca. 3 el van de overgebleven marinade over de lamsbout en plaats het geheel in de oven. Voeg aan het laatste deel van de marinade nog een uitgeperste teen knoflook toe. Braad de lamsbout in ca. 60 minuten goudbruin van buiten en nog rosé van binnen (kerntemperatuur is 65°C). Besprenkel de lamsbout tussendoor met enkele eetlepels marinade en bak de laatste 15 minuten de plakken (bloed)sinaasappel en geroosterde pompoenblokjes mee. Bestrooi de bout vlak voor het serveren met wat extra zeezoutmix groene kruiden en decoreer met enkele blauwe korenbloemblaadjes uit de molen. Lekker met aardappelpastinaak puree en pistachenotenkruim.


Wijntip: Cabernet Sauvignon (rood), Zuid-Afrika. Fair Trade Original


Groene viscurry met bonenmix en rivierkreeftjes

Vegetarische rode curry met pompoen

Mosselen in groene curry en kokosmelk

Pita met gehaktballetjes

Zomerse salade met knapperige cashews

Kip-Kerrie ovenschotel met bloemkool

Rijst met vegetarische groene currysaus

Luchtige chocolade-pindabrokken

Noedels met pittig gebakken

Tagliatelle met romige kaassaus

Tofu-spiesjes met mango chutney saus

Rode viscurry

Salade met vis en geroosterde groenten

 

Maaltijdsalade met runderreepjes

De receptenkaarten zijn GRATIS verkrijgbaar bij de Wereldwinkel zolang de voorraad strekt.